miercuri, 22 decembrie 2010

NOI vs. EI....

Zilele acestea, stând de vorbă cu un prieten despre tradițiile de Crăciun, acesta îmi spunea că: „bătrânii au tradiția în sânge”, iar noi: uităm și pierdem cu fiecare zi câte ceva”….
Așa că, am făcut o paralelă….și vă aștept pe voi, pe cei cu copii sau nu, pe cei crescuți în alt timp sau nu, să-mi spuneți de ce….sau ce….sau încotro?
Noi aveam Pegas Practic, ei au de pildă Audi...
Noi jucam flori, fete, filme sau băieți, leapșa, lapte gros, ascunselea...ei joacă Fifa sau mai știu eu ce pe PS3 sau Wii……..
Noi citeam Cutezătorii şi Șoimii Patriei, ei citesc....să zic Playboy și discută despre sex…
Noi aveam penare  și echere din lemn sau compasuri care abia se deschideau...ei au telefoane mobile cu GPS…
Noi aveam numere matricole (“fără de care nu aveai voie în școală”) și uniforme... ei au ținută liberă
Noi ne foloseam mintea și mușchii și puneam pasiune în tot ce făceam, ei...ei bine, nu mai apreciază asta (copii habar nu au să mai alerge…, o fac cumva într-un fel caraghios)
Înseamnă progres! Noi le-am oferit progresul ăsta, însă nu i-am învățat și cum să îl folosească.
Mulți se plâng de educație…..Ei or să citească dacă își doresc lucrul ăsta. Dacă au fost învățați să își dorească!. Nu doar să primească. Unui copil cu un simț dezvoltat al conștiinței poți să îi lași calculatorul în față ..... mai întâi o să își facă temele sau ce mai are de făcut, apoi se va distra.
În plus, noi ne satisfăceam curiozitățile în alt fel, multe erau tabu și era ceva farmec și aventură în a le descoperi. Astăzi, de tabu nu te desparte decât un simplu click.
Noi vs. Ei! Stă în puterea noastră…sau nu?

14 comentarii:

  1. ...două trepte de liceu; trimestre şi nu semestre; teze fără grile, etc...

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    'neatza, dupa pranz!
    Nu cred ca vs-ul isi are locul...
    generatii diferite, contexte diferite!
    Cine dintre cei doi in mijlocul caruia sta "vs-ul" este mai fericit?
    Nu putem generaliza, fiecare dupa constitutia sa.
    Cert este ca sarbatorile isi pierd in timp valoarea.
    Noi le simtim pentru ca parintii nostri, bunicii creau o atmosfera deosebita de sarbatori.

    Acum totul este "in viteza", sarbatorile le reducem la multe cumparaturi, de cele mai multe ori, de calitate foarte proasta, un timp impartit haotic si ... cam atat!
    Nu mai este acea stare speciala.
    In mediul rural (de exemplu inmaramures) traditiile sunt inca "conservate"... simti sarbatoarea, dar aici in capitala s-a transformat intr-un kich!

    De noi depinde cat si cum mai pastram din ceea ce am trait in copilarie, cat si cum transmitem copiilor nostri!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Dr. Cat..Da, da....Îmi aduc aminte, treapta a I-a și a II-a...:) și săptămâni de practică intercalate cu cele de școală....
    @Tzug'...ce ne mai rămâne când o să le pierdem de tot....?

    RăspundețiȘtergere
  4. :) ai pus punctul pe 'i' :) poate ...cine stie..in modul lor de a.si traii tineretea,copii de azi vor reusii sa simta sarbatoarea cu aceiasi bucurie pe care o simteam si noi cand ne traiam copilaria :)
    SARBATORI FERICITE!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, intr-adevar, cei care pierd sunt ei, nu noi. Am stiut sa savuram (care au putut) fiecare particica din copilarie. Nu eram dependenti de calculator, de internet, de televizor si de tot ce apare nou pe piata. Traiam intr-o lume a jocurilor, a iubirilor ascunse sub prieteniile cerute cu sfiala, ne sarutam abia pe la 17 ani, iar viata sexuala ne-o incepeam cat mai tarziu, mai mult din respect pentru familie, jucam sotronul, elasticul si cand auzeam de-un coleg/a ca fumeaza ne uitam crucis. Trebuia sa purtam bentite, uniforme si cred ca peentru unii fara dare de mana era excelent. Acum toate culorile sunt in clasele de liceu, se fumeaza de fata cu profesorul, eventual ii mai si altoiesc pe cei neascultatori (profesori). Nu-mi place cum isi traiesc copilaria acesti copii. Poate ca depinde si de parinti, habar n-am. Asta este mersul istoriei, probabil ca, si daca ne-am impotrivi, nu s-ar intampla mereu. Evoluam, involuand.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Qed...păi nu știai că evoluția e de fapt o involuție..:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Noi suntem mai tari! Stim sa pretuim totul, sa ne bucuram de lucruri simple, sa incercam, sa cautam, sa descoperim...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dream...atunci dacă suntem mai tari spune-mi te rog cum de nu facem niciun efort să le transmitem adevăratul "spirit"...de ce fugim și noi, de ce suntem plictisiți...de ce ne ascundem...

    RăspundețiȘtergere
  9. @septembrie, sper sa reusim sa ne vedem dupa Craciun, dar pana atunci iti urez sa nu mai fii suparata, sa te bucuri un pic de ce este in jur, sa fii sanatoasa, sa ai un Craciun fericit, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  10. :)
    dulce septembrie, iti doresc sarbatori... ca-n copilarie!
    Sanatate, fericire si iubire!
    CRACIUN de POVESTE

    cu drag, pentru tine
    :)
    sa ne revedem cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Qed...Mulțumesc pentru urări! În mod cert o să ne vedem ....Crăciun fericit!
    @Tzug'...Sărbători fericite alături de cei dragi! Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sarbatori Fericite si sa vina Mosu' cu sacul plin :)

    RăspundețiȘtergere

Nu ai ?! Nu, nu am ! Cum se poate să nu ai ? Păi.... ridic din umeri, negăsind niciun răspuns. Se uită la mine cu ochi mari, ținând ...