marți, 2 noiembrie 2010

Vis....

Niciodată un vis nu are un început....pur și simplu, ești acolo....cu oameni dragi ..sau nu, cu sentimente plăcute...sau nu....Proiecția subconștientului....timpul în care nu îți mai cenzurezi absolut nimic....imagini, emoții, reflecții.....fără putința de a le controla....Câștigătoare este întotdeauna dorința din viața reală ce se traduce în vis, în imagini....Imaginile pot fi descifrate cu condiția să ști, să fi în stare să îți aduci aminte visul.....De multe ori, deși pare bizar, soluția stă în vis....
Hmm, ciudata minte omenească, capabilă să născocească inimaginabilul şi să îl pună în practică.
Şi totodată, ciudata minte omenească ne joacă feste........ oameni care au fobii, oameni care nu au fobii, oameni care cred că au fobii.
Am citit pe undeva că anumite fobii au origini genetice, altele ţin doar de psihic, alte fobii provin din traume din copilărie, traume care pot fi voite sau nu.
Să nu amestecăm fobia cu instinctul de conservare. Mă aflu la o oarecare înălţime nu? Acuma, ce altceva, dacă nu instinctul de conservare îmi spune că nu îmi e bine acolo unde sunt? Capacitatea minţii omeneşti de a recunoaşte o situaţie, periculoasă dintr-un anumit punct de vedere.
Cred că începem de mici, ceea ce e firesc totuşi dar nu într-un mod conştient până la o anumită vârstă, să adunăm fel de fel de experienţe, pe care maturi fiind, le punem în practică într-un fel sau altul.
Mie, de exemplu, îmi e frică de metrou, totodată îmi e geu să conduc ziua pentru-că nu am stare să stau blocată în vreo blestemată de coadă infernală neavând nicio portiţă de a face stânga sau dreapta să ies de acolo, nu văd cu ochi buni liftul, nu pot să merg cu un autobuz foarte aglomerat, care inevitabil va rămâne blocat în trafic.....dar nu orice spaţiu care mă îngrădeşte fizic îmi provoacă această teamă. Şi am descoperit de unde vine teama asta...şi vă şi spun cum...poate o să râdeţi, dar chiar aşa a fost ...visam mereu că sunt închisă undeva, că încerc să ies, aveam multe trepte până acolo de unde vedeam că vine lumina, iar atunci, când eram pe punctul de a ieşi, cădea o uşă grea şi îmi bloca ieşirea.....în momentul acela mă trezeam..... Au trecut ceva ani până să îmi dau seama că ceea ce visam era de fapt pivniţa casei în care am copilărit, o pivniţă care era imensă, trebuia să urci vreo 14 trepte până al nivelul solului şi discutând şi cu ai mei am aflat că pe când aveam vreo 4 ani, am rămas, cine ştie cum, închisă acolo ceva vreme. Mister lămurit, nu am mai avut acel vis niciodată, dar cu anumite temeri am rămas. Nu ştiu dacă or fi fobii totuşi......

Și totuși ideea mea a plecat de la “Inception”…..de fapt, doream să vă recomand filmul….Să-mi povestiți și mie finalul, așa cum l-ați perceput voi….

11 comentarii:

  1. Per ansamblu...filmul este un mare terci...; au copiat ideea din Avatar, cu individul care visa, iar finalul...cu lumea din vis care se prabuşeşte...doar trebuiau să arunce banii şi pe efecte speciale, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am văzut Avatar...și ideea filmului mi s-a părut interesantă...din punctul de vederea al viselor....efectele speciale nu mă interesează...ci ce e dincolo de ele......

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar eu am vazut un altfel de final....nu se prăbușea nicio lume....din contră.....

    RăspundețiȘtergere
  4. Am şi eu o bogată experienţă legată de vise. :)

    Şi am priceput că visul este poarta pe care subconştientul meu o deschide pentru a comunica părţii mele conştiente o serie de informaţii.

    Convingerea mea a fost (şi este) că toate cele care alcătuiesc vietatea asta care sunt eu există pentru a-mi fi mie de folos, pentru a-mi fi bine, pentru a mă ajuta să mă descurc în nişa mea ecologică. Că altfel, nu aş fi fost dotată cu „uneltele”/”instrumentele” astea. Fiindcă „natura nu face niciodată risipă de nimic”, nu-i aşa?

    Aşadar, am încercat, pe cât m-a dus pe mine neuronu’, să-mi utilizez cât mai bine „dotările”, chiar dacă „instrucţiunile de folosire” fie că mi-au lipsit, fie că nu mi se păreau tocmai ok.

    Şi n-am avut altă cale decât mă folosesc de logica mea elementară şi, mai ales, de…autoritate: „EU sunt stăpân icişa, adicătelea EU mă folosesc de uneltele din dotare şi nicidecum viceversa, NA!” :)

    Am avut şi eu nişte vise de acest fel, repetitive şi destul de sâcâitoare, dacă nu chiar chinuitoare.
    Dar eu neavând explicaţiile necesare înţelegerii lor, şi deci a dispariţiei lor fireşti, aşa cum a fost în cazul tău, a trebuit să găsesc altă cale de rezolvare a problemelor încă necunoscute ce-mi erau semnalate astfel: am pus la treabă tot suconştientul.

    Adică, i-am „impus” ca să pună tot el lucrurile în ordine acolo, în spaţiul pe care îl guvernează, dacă tot ştie care e pocinogu’. Şi a făcut-o! Şi încă repejor, fiindcă ştia că, altfel, mă supără! :) Şi cui îi place să simtă toţi bâzdâcii stăpânului furios, nu?! :)

    Şi dacă am văzut că funcţionează de minune modul acesta de a-mi impune autoritatea, acum îl muncesc la greu - îi dau să-mi rezolve el cele mai felurite impasuri mentale în care mă aflu la un moment dat, impunându-i chiar termene-limită, ordinele astea sunând cam aşa: „Mâine de dimineaţă, la cafea, să am răspunsul aşteptat, că…jar mănânci, aşa să ştii!” :)

    Evident că sireacu’ subconştient nu poate să-mi furnizeze soluţia dorită, dacă nu îmi clarific eu, mai întâi, foarte bine, datele ce ţin de logic, de raţional, până în punctul în care s-a ivit impasul.

    Comunicarea / colaborarea interactivă pare să fie şi la acest nivel, interior, cheia oricărei probleme! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Filmul nu l-am văzut. Îmi pare rău. Mi-ar fi plăcut să-l discutăm!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici eu nu am vazut filmul! Ce sa-ti spun despre vise? Nu prea cred in cele din timpul somnului. Cred doar in visul meu!:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Trebuie sa-l vad !

    Fobiile apar cu varsta, se accentueaza crede-ma! Ce pana mai ieri era usor, simplu, pe masura ce mintea imbatraneste, ridica ziduri de nesiguranta si aduna temeri. De aceea trebuie uitata.Da, ea mintea, trebuie uitata si eliberata de temeri, prin mijloace de autocontrol, de relaxare, de meditatie.
    La terorie sunt bunicica, cu practica stau cam slabutz. Hi,hi !
    Si am fobii, recunosc.

    RăspundețiȘtergere
  8. :)
    Bun regasit, tuturor!

    Filmul este, cum a spus si Catalin, "per ansamblu.. terci"!
    Insa fragmentat si "macerat" este interesant.
    Nu este, in opinia mea, copia ideii din Avatar, are cu totul si cu totul o alta orientare. Avatarul e mai mult o poveste buna si pentru parinti si pentru copii.
    :)
    Vizioneaza-l si tartacutza ta va decide daca este interesant sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Freud spunea ca drumul real care ne duce la cunoasterea inconstientului este visul. Visul e ste cunoscut ca un stadiu in care constiinta rationala isi pierde tensiunea. Desigur ca este clar ca in vise nu se afla nimic absurd sau fara sens. Mintea nostra nu poate functiona fara o directie fixa, fara intentie. Cand suntem treji domneste in noi constiinta vie, morala a instinctelor noastre. Visul exprima realizarea unei dorinte si nu mai este pregnanta acea constiinta morala, desi ea nu dispare cu totul. Se spune ca visul contine mereu ceva ce s-a intamplat in perioade anterioare visului, ceva caruia nu i-am dat importanta la momentul respectiv. Desi ne apar niste imagini disparate si de neinteles, ele sunt perfect normale si exprima in mod clar ceva concret, dar trebuie sa avem rabdare sa descifram evenimentele care au stat in spatele alcatuirii viselor.
    Cat despre film, nu l-am vazut. Si nici nu promit s-o fac. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Alessia...să mă anunți când o să-l vizionezi....
    @Dream...să ai mereu încredere în visul tău!
    @Brândușa...:) nu sunt singura deci....
    @Andrei...am fost la Avatar când a apărut 3D...după 10 min m-a luat durerea de cap, mi-am dat jos ochelarii și restul filmului am fost ocupată cu chestia concavă, cu schimbatul poziției de vizionare plimbându-mă prin sală, cu schimbatul ochelarilor, cu încercatul să îmi dau seama cum au filmat (apoi am aflat)...așa că nu am înțeles nimic din film și nici chef să îl "revăd" nu am mai avut...
    @Qed...tot el spunea "interpretarea psihanalitica a viselor abolește diferența între
    vis si eveniment, si le dă amândurora acelasi conținut"

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, septembrie, asa spunea. Continutul acelasi, doar ca difera forma. Deloc surprinzator.

    RăspundețiȘtergere

Nu ai ?! Nu, nu am ! Cum se poate să nu ai ? Păi.... ridic din umeri, negăsind niciun răspuns. Se uită la mine cu ochi mari, ținând ...