vineri, 12 noiembrie 2010

Ion Bârlădeanu

Mi-am adus aminte de Ion Bârlădeanu……un român. Fost gropar. Fost cerșetor. Un român cu talent (e prea puțin spus) în arta colajului…..lucrările sale sunt expuse acuma la Fred Gallery din Londra...Ion Bârlădeanu însă rămâne un om modest, simplu și cu simțul umorului:



Născut în 1946 la Zapodeni, în judeţul Vaslui, Birladeanu a trăit toată viaţa în marginea societăţii şi a făcut mici munci de pe o zi pe alta. Docher, încărcător-descărcător, tăietor de stuf, agent de pază, gropar, muncitor la trustul Carpaţi pe şantierul Casei Poporului. După 89, nu mai are un domiciliu fix, îşi duce traiul de om al străzii pe lângă ghenele din Calea Moşilor, triază gunoaiele şi face mărunte servicii locatarilor…………Birladeanu spune despre sine: "Am doar şapte clase primare, am mai făcut încă două la o profesională şi... mai am nouă luni de puşcărie în burta mamei." Cu siguranţă, dacă l-a salvat ceva în viaţă, asta nu a fost mila megieşilor de pe Moşilor, ci umorul. .."


Dacă aveți ocazia, vizionați documentarul "Lumea văzută de Ion B" în regia lui Alexandru Nanau  și difuzat pe HBO.

2 comentarii:

  1. Dar tu nu ai timp?
    Sau lucrezi la HBO?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceea ce era de demostrat, se demonstreaza, ca geniului nu-i trebuiesc palate cu porti luminate, si paturi pufoase... . Iar trecatorul, sluga, cersetorul de langa tine,... poate fi "un luminat".

    Deosebita postare !

    RăspundețiȘtergere

Nu ai ?! Nu, nu am ! Cum se poate să nu ai ? Păi.... ridic din umeri, negăsind niciun răspuns. Se uită la mine cu ochi mari, ținând ...