sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Ceva ce pentru mine este un mare mister. Partea I.

Se zice că masoneria ar fi fost întemeiată de catolicii fervenți prin secolul al XIV-lea în Scoția și Anglia. Ceea ce îmi aduce aminte de Regina Isabella I și Ferdinand de Aragon și de...Inchiziția spaniolă și de filmul "Pit and the Pendulum", un film apărut prin anii '60  ...În fine. Dacă e să-l urmăm pe Mircea Eliade care afirma că mitul este o istorie simbolică a originilor, probabil ar trebui să ne întrebăm unde s-a dorit a fi situată masoneria...ca religie sau ca societate. Se consideră că meșterii medievali au fost ceva mai mult decât niște simpli meșteri. Breslele de zidari, de dulgheri, de sticlari...sunt numiți masonerie operativă, spre deosebire de masoneria modernă care este o societate a gândirii....Însuși interpretarea cuvântului francmason este pusă la îndoială. Prima atestare a lui o găsim prin anul 1376, în forma englezească "freemason", ceea ce duce la două ipostaze: 1. interpretată ca a fi vorba despre un muncitor mai îndemânatic, mai privigeliat decât ceilalți și 2. interpretată ca a fi vorba despre un bărbat liber, un muncitor deosebit, ce beneficiază de diferite servicii acordate de Biserică și suverani. Despre obiceiurile și munca francmasonilor medievali se vorbește în Manuscrisul Regal. Găsim întâlnirile în lojele amenajate în apropierea șantierelor, unde, sub supravegherea unui meșter se transmiteau ucenicilor tainele meșteșugului, aceștia din urmă devenind calfe abia după foarte mulți ani de experiență. Principalele datorii erau: credința, respectul, cinstea. Datorită faptului că erau obligatoriu catolici, trebuiau astfel să jure credință Bisericii și Regelui. Însă masonii  își aleg în plus patru sfinți părinți, acei cunoscuți sub numele de "quatudor coronati" adică "cei patru încoronați", acei patru meșteri romani care au refuzat să construiască temple închinate divinității păgâne, ei fiind executați la ordinul împăratului Dioclețian. Însă, vine vremea când construirea edificiilor religioase stagnează, dispărând astfel, încet, încet masoneria operativă. Astfel, apare ipoteza că masonii moderni nu sunt descendenții masonilor medievali, cei moderni împrumutând de la aceștia doar unelete, dându-le o altă destinație (echerul și compasul în evul mediu erau utilizate ca și embleme de diverse corporații, echerul evocând materia și pământul, iar compasul spiritul și cerul; mistria fiind factorul unității, ea folosind la cimentare). Începând cu secolul al XVI-lea, apare influența anglicanismului elisabetan, lăsând în urmă credința romano-catolică. În secolul al XVII-lea, în rândul masonilor, încep să fie primiți ca și membri de onoare, diverși oameni ai legi, clerici, cugetători, aceștia neavând nicio legătură cu meseria de bază a masonilor. Ulterior, ei ajung să formeze masoneria modernă. Nu se mai tratează secretele unei meserii ci se trece la ortodoxie, alchimie, ezoterism, devenind astfel o masonerie a gândirii. Uneltele vechilor masoni devin simboluri.

3 comentarii:

  1. Ce ştii de premierii României din perioada 1859-1947, în 3 cuvinte?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sturdza, Epureanu, Ghica, Filipescu, Crețulescu, Catargiu, Moruzi, Kogălniceanu, Brătianu, Averescu...ajung și acolo...însă nu-i înțeleg.

    RăspundețiȘtergere

Nu ai ?! Nu, nu am ! Cum se poate să nu ai ? Păi.... ridic din umeri, negăsind niciun răspuns. Se uită la mine cu ochi mari, ținând ...