luni, 22 noiembrie 2010

Despre....magneți





Am o grămadă de gânduri și niciunul clar.......Ce aș mai putea scrie ceva nou....că s-a tot scris, s-a tot vorbit, s-a tot încercat, experimentat, discutat.....M-avânt, m-avânt, în gând...spre nicăieri....cald, rece, murdar...nuu...nuu.:))) Hmmm...Am găsit! Magneți. Hai să vorbim despre magneți!
Thales din Milet a fost primul curios care a cercetat forța de atracție a magnetului, aceasta devenind utilă de abia prin anul 200 e.n.. Atunci, chinezii îi găsesc o întrebuințare: ca și busolă de navigație. Apare și în Europa, mult mai târziu, în jurul anului 1200.
Întotdeauna un magnet, ce se va putea roti liber, va indica Nordul. Câmpul magnetic al Pământului iese din scoarța terestră pe la Polul Sud, trasează ca un fel de arc toată suprafața și reintră la Polul Nord. Câmpul magnetic, de fapt este zona din jurul magnetului, o zonă în care acționează forța magnetică. Întotdeauna, polii opuși se vor atrage! Dacă ați avut ocazia vreodată să vă plimbați cu o bicicletă dotată cu dinam...totul e mai simplu. Efectul de dinam e cel răspunzător de originea câmpului magnetic.
Experiment: am un magnet și niște pilitură de fier, sub forma unor ace fine. Acuma, mișc ușor magnetul și observ că pilitura de fier se deplasează spre magnet, luând forma câmpului magnetic al acestuia.....Asta cred că e definiția iubirii, dragilor! Se mișcă unul, se mișcă și celălalt. Au același gând, imbold, instinct. Au aceeași formă, diferită și totuși identică. Trăiesc unul în umbra celuilalt, căutându-se, completându-se. Ce altceva mai puteam scrie ceva ce nu s-a scris, nu s-a vorbit, nu s-a tot încercat, experimentat, discutat....?

9 comentarii:

  1. hei,dar nu era vorba despre magneti? :)))) cum am ajuns asa repede la iubire...iar m.am pierdut :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Magnet..., iubire. Poate ai dreptate. Si poate nu s-a mai vorbit... Insa..., stii cum este... Sa nu fie de aceeasi polaritate, ca se resping. De-astea sunt si suferinte, cred.

    RăspundețiȘtergere
  3. Luam un cerc de prieteni...ce ii magnetizeaza sa formeze un grup ?!

    Dar magnetismul dintre oameni exista ?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Scrie despre magneţii pe care îi ai pe frigider! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesantă comparatia, dar rămâne întrebarea: "Cine e magnetul si cine e pilitura?"

    RăspundețiȘtergere
  6. @Liviu...din una-n alta..
    @QED...dacă se resping...nu au nicio șansă să se găsească...
    @Brândușa....uită-te în jur...
    @Dr. Cat...am trei...da nu-ți spun ce
    @Claudiu...depinde de situație...

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu vad, tu explica-mi ;).
    Sic, vreau detaliile de la tine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Curioasă mai ești...:)) Dacă nu ar exista magnetism între oameni, nu ar exista grupul de prieteni, nu?

    RăspundețiȘtergere

Nu ai ?! Nu, nu am ! Cum se poate să nu ai ? Păi.... ridic din umeri, negăsind niciun răspuns. Se uită la mine cu ochi mari, ținând ...