marți, 13 aprilie 2010

Invitaţie

Vă plac imaginile 3D? Ştiţi să le focalizaţi?


"Stereograma
Stereograma reprezinta o imagine tridimensionala, tiparita pe hartie obisnuita, vizibila fara a necesita utilizarea unor ochelari speciali. In anii ’60, Dr. Bella Julesz a utilizat pentru prima oara calculatorul pentru a crea imagini in trei dimensiuni, realizate prin dispunerea intamplatoare a unor puncte. Experimentul era destinat studierii perceptiei umane in profunzime. Deoarece imaginile in puncte nu contineau si alte informatii, cum ar fi culoarea sau forma, Dr. Julesz era sigur ca pacientul nu vede nimic altceva decat imaginea in trei dimensiuni. Absolventii care studiasera cu Dr. Julesz au descoperit dealungul timpului modalitati noi si mai bune pentru a crea iluzii din ce in ce mai interesante.
Metoda utilizata pentru vizualizarea stereogramelor este dificil de realizat la inceput deoarece necesita defocalizarea privirii. Oamenii sunt obisnuiti sa priveasca focalizat entru activitatile cotidiene iar privirea defocalizata pare imposibila. Exista doua metode pentru vizualizare: incrucisarea ochilor si privirea paralela. Incrucisarea ochilor se realizeaza prin focalizarea privirii intr-un punct imaginar situat in linie dreapta intre imagine si ochi. Privirea paralela se realizeaza prin focalizarea asupra unui punct situat la mare distanta in spatele imaginii. Metoda privirii paralele (mai este numita si privire divergenta) este utilizata mult mai frecvent decat privirea incrucisata care poate fi mai obositoare pentru unele persoane. Pentru aceasta iti propun sa printezi o stereograma oricare si sa pui o ti la circa 20 cm de ochii. Acum incearca sa privesti la departare si sa ti ochii continuu ca si cum ai privi la departare foarte mare. E ca si cum ai privi in gol. Ca si cum privesti prin cineva. Asa trebuie sa privesti prin mijlocul paginii cu stereograma. Nu iti arunca privirea deloc pe pagina, priveste “prin” ea ca si cum ai privi la orizont. Uneori ajuta daca faci lucrul asta in fata unui geam unde ai camp deschis si poti sa te uiti la distanta. Fixeaza-ti un reper distant si “impietreste” privirea pe reperul acela. Apoi usor ridica pagina pana cand privirea ta fixata la distanta sa para ca trece prin mijlocul paginii. Nu privi deloc pe pagina, trebuie sa “privesti prin ea” la distanta.  Ai voie sa clipesti, nu ai voie sa schimbi directia privirii. Nu te obosi prea tare, imaginea apare cand esti relaxat. O sa ai senzatia ca poti sa o prinzi in mana, ca poti sa ti in mana obiectul care il vezi ca apare in imagine. Daca nu apare imediat eu iti recomand sedinte de cate 10 minute apoi pauza.
Efectele utilizarii stereogramelor sunt resimtite pe parcursul utilizarii lor consecvente. Subiectii utilizatori raportau o imbunatatire a puterii de concentrare si memorare, a tonusului mental general. Un alt efect este cresterea increderii in sine, in capacitatea de reusita. Aceasta deoarece este constientizat faptul ca “utilizand o strategie eficienta (metoda de a privi stereograma) este posibil sa reusesc ceea ce nu am reusit pana in prezent.”

Intraţi aici şi daţi-mi şi mie de veste ce aţi văzut!
Merită!

http://www.eyetricks.com/3dstereo38.htm
- aici trebuie să vedeţi un brăduţ

http://www.eyetricks.com/3dstereo70.htm
-aici trebuie sa vedeţi o stea

P.S. Nu trebuie în mod obligatoriu să le printaţi....le puteţi vizualiza pe monitor....este doar un pic mai greu pentru începători

Un comentariu:

  1. :))) aveam un prof in liceu... de filosofie parca...si mereu ne aducea tot felul de imagini sa privim...stereograme... vedeam imediat imaginile ascunse...dar acum...m`am chinuit ceva...si nici n`am vazut la toate pe care le`am privit! de la laptop sigur...daca erau pe foaie nu aveam probleme :P

    RăspundețiȘtergere